Πολιτισμός στην πόλη


ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΞΟΔΟΥ: ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θέατρο
Το έργο του Σάκη Σερέφα «Αποστολή στον Πλανήτη Γη» (σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά), που τιμήθηκε με το βραβείο του υπουργείου Πολιτισμού το 2007, παρουσιάζει η Πειραματική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Δύο εξωγήινοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, έρχονται στον πλανήτη μας με την αποστολή να μελετήσουν το κυρίαρχο, εδώ, ζώο: τον άνθρωπο. Ενδύονται για καμουφλάζ το ανθρώπινο σώμα και αρχίζουν την εξερεύνησή τους στην πόλη, έτοιμοι -με ευαίσθητους δέκτες- να πειραματιστούν με κάθε ανθρώπινη συνήθεια. Μόνο που το ανθρώπινο σώμα, με τις ανάγκες και τις ορέξεις του, κάποια στιγμή τούς κυριεύει... Τι έχουν να μάθουν από τον homo sapiens οι δύο διαγαλαξιακοί επισκέπτες; Θα καταφέρουν να αποδράσουν από τις γήινες ορέξεις τους, που ολοένα μεγαλώνουν, ή θα μείνουν για πάντα φυλακισμένοι σε ξένη γη; Παίζουν: Νεφέλη Ανθοπούλου (Φος), Βάσια Μπακάκου (Παιδί), Δημήτρης Παπιόπουλος (Ζητιάνος), Νικολέτα Ρηγάκη (Ταξιθέτρια θεάτρου), Χρίστος Στυλιανού (Ψαράς), Στέργιος Τζαφέρης (Κας), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Ταφοχτίστης).
Info: Στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Παραστάσεις έως τις 25/04/2010. Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 και στις 21.00, Κυριακή στις 19.00. Γενική είσοδος 10 ευρώ, οικογενειακό εισιτήριο 20 ευρώ. Τηλ. κρατήσεων: 2310-288000.

Εκθέσεις
Μετά τη μεγάλη έκθεση «Ο Miro της Μαγιόρκα», το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ διοργανώνει τρεις νέες εκθέσεις, τα εγκαίνια των οποίων πραγματοποιήθηκαν χθες Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010. Πρόκειται για τις εκθέσεις «Το αρχαίο δράμα στην όπερα», “Η ελληνική τοπιογραφία από τη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας” και «Τα Παναθήναια της παγκοσμίου γλυπτικής. Η ιστορία μιας έκθεσης».
Στην έκθεση «Το αρχαίο δράμα στην όπερα» θα παρουσιαστούν κοστούμια τα οποία φόρεσαν μεγάλες ντίβες της όπερας, όπως οι Μαρία Κάλλας, Grace Bumbry, Hildergard Behrens, Christine Gagneux, Τζένη Δριβάλα κ.ά., αλλά και μεγάλες ελληνίδες πρωταγωνίστριες, όπως οι Κατίνα Παξινού, Μελίνα Μερκούρη, Ειρήνη Παππά, Ελένη Χατζηαργύρη, Λήδα Τασοπούλου κ.ά. Θα παρουσιαστούν, ακόμη, μακέτες αρχαίων θεάτρων, υλικό της κλασικής αρχαιότητας που σχετίζεται με το αρχαίο δράμα, καθώς και εποπτικό υλικό σπουδαίων παραστάσεων. Το κεφάλαιο της όπερας συμπληρώνουν εντυπωσιακά κοστούμια και μακέτες όπερας που παραχώρησε η σκηνογράφος-ενδυματολόγος και ομότιμη καθηγήτρια της ΣΚΤ του ΑΠΘ Ιωάννα Μανωλεδάκη. Εμπνευστής της έκθεσης είναι ο Σπύρος Μερκούρης, ενώ την επιμέλειά της υπογράφει ο Σταμάτης Ζάνος.
“Η ελληνική τοπιογραφία από τη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας”. Η έκθεση θα «απλωθεί» σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της “Συνεργασίας των Πέντε Μουσείων”. Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ θα φιλοξενήσει 35-40 έργα από την ενότητα «Απόηχοι του Ιμπρεσιονισμού στις αρχές του 20ού αιώνα», σε επιμέλεια Όλγας Μεντζαφού.
Στόχος της έκθεσης “Τα Παναθήναια της παγκόσμιας γλυπτικής: Η ιστορία μιας έκθεσης" είναι να αποτυπώσει τα “Παναθήναια της Παγκόσμιας Γλυπτικής”, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1965 -από τις πρώτες συνεννοήσεις μέχρι τον απόηχό της-, μέσα από αδημοσίευτο υλικό (εφημερίδες, φωτογραφίες και υπηρεσιακά έγγραφα). Τα “Παναθήναια της Παγκόσμιας Γλυπτικής” ή “Μπιενάλε της Μοντέρνας Γλυπτικής” διεξήχθησαν στον λόφο του Φιλοπάππου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Αθηνών (08/09-08/11/1965). Τη διοργάνωση, στην οποία συμμετείχαν καταξιωμένοι καλλιτέχνες, όπως οι Rodin, Maillol, Moore, Picasso, Dali, Miro, αλλά και οι Duchamp και Bill, ανέλαβαν θεσμικά ο ΕΟΤ και το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, “ψυχή” και οραματιστής του όλου εγχειρήματος υπήρξε ο τεχνοκριτικός Τώνης Σπητέρης, το πολύτιμο αρχείο του οποίου παραχωρήθηκε από τον ίδιο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ. Την έκθεση πλαισιώνουν έξι έργα του Γιαννούλη Χαλεπά, που είχαν παρουσιαστεί στην έκθεση του 1965.

Μουσική
Τη Δευτέρα 01/03/2010, στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής, στο πλαίσιο του θεσμού “Δευτέρες στο Φουαγιέ”: χορωδιακή μουσική για όμοιες φωνές από τον ρομαντισμό έως σήμερα. Χορωδιακά για όμοιες φωνές των Schubert, Faure, Delibes, Rachmaninoff, Debussy, Elgar, Britten, Bartok, Kodaly, Busto, Tavener, Kostiainen.

Εκθέσεις
«Έκθεση φοιτητικών εργασιών της 5ης Biennale Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Βαρκελώνης (2008)». Η έκθεση παρουσιάζει 260 projects από 24 χώρες και 54 σχολές σε χώρο 100 τετρ. μ., μαζί με 30 εργασίες από τα προγράμματα master της Βαρκελώνης “Master Degree in Landscape” και “Master in Landscape Architecture”. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται έργα των σχολών Αρχιτεκτονικής που διακρίθηκαν από διεθνή επιτροπή (1 βραβείο και 2 έπαινοι). Ανάμεσά τους το ΑΠΘ, που τιμήθηκε με έπαινο για τη συμμετοχή του με διπλωματικές εργασίες και θέματα studios αρχιτεκτονικής του τμήματος Αρχιτεκτόνων και τη συμμετοχή του διατμηματικού μεταπτυχιακού τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΑΠΘ.
Info: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη. Συνδιοργάνωση: τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ-αντιδημαρχία Αρχιτεκτονικού, σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Μαρτίου 2010. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 10.00-18.00, Τετάρτη 10.00-22.00, Παρασκευή 10.00-19.00, Κυριακή 11.00-15.00

Θέατρο
Έως τις 25/04/2010 συνεχίζει τις παραστάσεις της η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, που παρουσιάζεται από τη Νεανική Σκηνή του ΚΘΒΕ στη σκηνή “Σωκράτης Καραντινός” της Μονής Λαζαριστών. Η νεανική σκηνή του ΚΘΒΕ δημιουργήθηκε με στόχο να φέρει τους εφήβους μαθητές πιο κοντά στο θέατρο και να τους δώσει τη δυνατότητα να το γνωρίσουν, να το αγαπήσουν και να αποκτήσουν μια δυνατή και ουσιαστική σχέση μ’ αυτό, ώστε να αποτελέσουν τη νέα γενιά των θεατών. Πέρυσι έγινε το πρώτο βήμα με την παράσταση «Ελένη» του Ευρυπίδη (σε μετάφραση Σοφίας Νικολαΐδου και σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου), η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Φέτος, είναι η σειρά της «Αντιγόνης». Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Κρέων: Μάνος Ζαχαράκος, Αντιγόνη: Ευσταθία Τσαπαρέλη, Ισμήνη: Κρίστη Παπαδοπούλου, Φύλακας: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Αίμονας: Κίμων Κουρής, Τειρεσίας: Γιάννης Καραούλης, Αγγελιαφόρος: Μιχάλης Συριόπουλος, Ευρυδίκη: Ευτέρπη Ιωαννίδου, Νέος Αγγελιαφόρος: Σπύρος Αθηναίου, Κορυφαία: Στέλλα Χριστοδουλοπούλου, Χορός: Ελένη Ευθυμίου, Δημήτρης Κωνσταντινίδης. Μουσικοί: Έλσα Μουρατίδου (τραγούδι), Χρήστος Μπάρμπας (ακορντεόν, πιάνο, νέι, καβάλ, φλογέρα, γκάιντα), Νίκος Ψοφογιώργος (κρουστά).
Info: Στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός” της Μονής Λαζαριστών. Παραστάσεις Τρίτη-Παρασκευή στις 10.30 (για σχολεία), Κυριακή στις 13.00 (για το κοινό). Γενική είσοδος: Κυριακές 12 ευρώ, τιμή σχολικού εισιτηρίου Τρίτη-Παρασκευή 10 ευρώ. Τηλ. κρατήσεων: 2310-288000.

Εκδηλώσεις
Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται το πρόγραμμα «Κυριακές στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού». Έως και τον Μάιο του 2010, δύο Κυριακές τον μήνα, γονείς και παιδιά συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες που συνδυάζουν μάθηση και ψυχαγωγία. Οι συμμετέχοντες μπορούν, έπειτα από συνεννόηση, να πάνε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για να παίξουν και να κατασκευάσουν αρχαία και βυζαντινά παιχνίδια, να φτιάξουν πήλινα αντικείμενα, ψηφιδωτά και στολίδια με την τεχνική οριγκάμι. Μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές σε μια περιπέτεια αναζήτησης στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη, να ακούσουν λαϊκά παραμύθια, να γίνουν οι ήρωες ενός βυζαντινού παραμυθιού ή να παίξουν και να δημιουργήσουν με αφορμή το βυζαντινό κάστρο. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της μουσικοπαιδαγωγού Έφης Κορέσογλου, του χειροτέχνη Πέτερ Φέρσνερ, της κεραμίστριας Αλεξάνδρας Θεοδοσίου, του συντηρητή ψηφιδωτού Κιώργου Κίσσα, της δημιουργικής ομάδας παιχνιδιών “Gamecraft”, της θεατρικής ομάδας Angelus Novus, της παραμυθούς Ανθής Θάνου, του μουσικού Παναγιώτη Κούλελη, της εκπαιδευτικού-εμψυχώτριας θεάτρου Μάρθας Κατσαρίδου, της εκπαιδευτικού Άννας Μπεζιργιάννη και της καλλιτεχνικής-παιδαγωγικής ομάδας «Aχτένιστα Πινέλα».
Info: Η  συμμετοχή στα εργαστήρια γίνεται κατόπιν συνεννόησης. Κάθε οικογένεια μπορεί να πάρει μέρος το πολύ σε δύο εργαστήρια. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η επόμενη συνάντηση έχει κανονιστεί για την Κυριακή 7 Μαρτίου, από τις 11.00 έως τις 14.30 (ανά 30 λεπτά), με το παιχνίδι ρόλων για γονείς και παιδιά ηλικίας από 10 ετών «Το χαμένο χρυσόβουλο»: γίνετε πρωταγωνιστές σε μια περιπέτεια αναζήτησης ενός σπάνιου και σημαντικού αντικειμένου στις αίθουσες του μουσείου και μεταφερθείτε στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη του 11ου αιώνα. Με τη δημιουργική ομάδα παιχνιδιών Gamecraft. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310-868570, Δευτέρα-Παρασκευή από τις 09.00 έως τις 14.00 (κυρία Χωτίδου).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου