Θεσσαλονίκη: πόλη καινοτομίας, ευρεσιτεχνίας και παραγωγής


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΕΤΟΙΟ ΩΣΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΕΥΧΕΡΩΣ ΤΙΣ ΕΥΚΟΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΦΕΙΔΩΣ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΔΟΛΟ- ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙ είναι ο πραγματικός αναγνώστης. Είναι εκείνος που έχει γνώμη. Δική του γνώμη. Ο αναγνώστης που διαβάζει δεν είναι το ιδεολογικά βομβαρδισμένο θύμα της τηλοψίας. Είναι αυτός που διαθέτει -ή προσπαθεί να αναπτύξει- κριτική σκέψη, όσο δύσκολο και αν είναι.
Το έντυπο που κρατάτε στα χέρια σας είναι ένα πείραμα, που μπορεί να ευοδωθεί μόνον αν η πόλη αυτή συγκεντρώνει πολλούς ανθρώπους με κριτική σκέψη. Πολλούς αναγνώστες που διαβάζουν.
Πιστεύουμε ότι η Θεσσαλονίκη πράγματι διαθέτει τέτοιους αναγνώστες. Στατιστικά, τουλάχιστον, εκατοντάδες χιλιάδες Θεσσαλονικείς βρίσκονται σε επίπεδο τέτοιο ώστε μπορούν να απορρίπτουν ευχερώς τις εύκολες λύσεις και τις απλουστευτικές ερμηνείες, τις οποίες προσφέρει αφειδώς -και όχι πάντοτε χωρίς δόλο- το σύστημα ενημέρωσης. Σε αυτούς τους Θεσσαλονικείς απευθυνόμαστε.
Πιστεύουμε σε αυτό που λέγαμε παλιά «δύσκολο δρόμο». Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, ότι δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τρίτους. Πιστεύουμε ότι σε αυτήν την πόλη οι φορείς μπορούν και - κυρίως- πρέπει να συνεννοηθούν, για να κάνουν τη Θεσσαλονίκη πόλη καινοτομίας, ευρεσιτεχνίας και παραγωγής. Πιστεύουμε ότι, παρά τη δυσμενή συγκυρία, ο καιρός είναι ώριμος για μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που βλέπουμε την πόλη και τους εαυτούς μας. Αλλαγές προς την αυτενέργεια, την ευθύνη και το συλλογικό τρόπο δράσης.
Η Θεσσαλονίκη πρέπει να «από-επαρχιοποιηθεί». Πρέπει να ανακτήσει το ύφος και τις φιλοδοξίες μιας μεγάλης πόλης, με πολλούς πολιτισμούς, με ευρύτητα και με ανοχή. Ανοχή ακόμη και στα λάθη της. Όχι όμως στην εύκολη λύση του κλαυθμηρισμού, της αυτολύπησης και της ενδοστρέφειας.
Ερχόμαστε από ένα λαμπρό παρελθόν και εκεί έξω μας περιμένει ένας μεγάλος κόσμος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου